Portalul profesorului de Religie

Portalul profesorului de Religie
Forum pentru profesorii de Religie - (Click pe imagine pentru forum) - Forumul aparține unei distinse profesoare de Religie din Oradea

Faceți căutări pe acest blog

joi, 15 martie 2018

Profetul Daniel - clasa a V-a

Sfântul Profet Daniel
     Profesorul amintește că așa cum profetul Ilie a rămas neclintit în credința în Dumnezeu, opunându-se regelui Ahab și reginei Izabela care doreau să impună cultul zeului Baal, așa și profetul despre care vom vorbi astăzi, Profetul Daniel, a rămas neclintit în credința sa, iar apoi face o scurtă recapitulare din lecția studiată anterior.
1.      Marchează răspunsul corect.
Ø  Profetul Ilie a trăit:
a.       în sec. al VIII-lea î. H.; b. în sec. al VIII-lea d.H.
Ø  Regina Izabela dorea să impună cultul:
a.       zeului Baal; b. adevăratului Dumnezeu.
Ø  Profetul Ilie a vestit că vor urma:
a.       3 ani de secetă; b. 7 ani de secetă.
2.      Citește următorul text
Un alt exemplu de tărie în mărturisirea credinței este cel al Prorocului Daniel. Acesta a trăit în Iudeea, în secolul al VI-lea î. Hr. Daniel a trăit vremurile în care țara sa a fost cucerită de babilonienii conduși de Nabucodonosor al II-lea. Aceștia au provocat mari pierderi, distrugând Templul de la Ierusalim și luând în robie o mare parte dintre evrei. Printre cei luați ca robi
în Babilon, se afla si prorocul Daniel împreună cu trei prieteni: Anania, Misail și Azaria.
            Visând un colos (statuie uriașă) cu capul de aur, regele le-a cerut înțelepților să tâlcuiască visul spus de el. Daniel este cel care tâlcuiește visul, iar pentru aceasta a fost pus guvernator peste Babilon. Din păcate regele uită de Dumnezeu și își face un idol uriaș cerând ca toți să se închine idolului. Pentru că nu au vrut să se închine idolului prietenii lui Daniel au fost aruncați într-un cuptor de foc, dar nu au pățit nimic fiind păziți de un înger.
După mulți ani, nepotul lui Nabucodonosor, Darius, ajunge rege și infiltrat de sfătuitorii lui, cere ca toți să i se închine lui. Daniel și-a păstrat credința cea dreaptă și a mărturisit-o cu dârzenie înaintea regilor închinători la idoli. Pentru stăruința sa în credință și pentru refuzul de a se închina idolilor, prorocul Daniel a fost aruncat într-o groapă cu lei flămânzi. Dar Dumnezeu, Care nu îi părăsește niciodată pe cei drepți, a închis gura leilor printr-o minune, iar Daniel a ieșit nevătămat.
            Numele Daniel semnifică Dumnezeu este Judecătorul meuși este prăznuit pe 17 decembrie.

Pentru fixarea cunoștințelor, profesorul se va putea folosi de următoarele întrebări:
a.        Ce funcție a îndeplinit profetul Daniel la curtea regelui?
b.       De ce a fost ales Daniel să împlinească această funcție.
c.        Ce lege au impus sfetnicii împreună cu împăratul?
d.       De ce a refuzat Daniel să împlinească porunca regelui?
e.        Cum a fost pedepsit profetul Daniel?

           f.      Ce învățăm de la Profetul Daniel?
 După aceasta cere acestora să coloreze imaginea cu profetul Daniel și 
le pune spre audiție opera marelui compozitor Giuseppe Verdi, Nabuco, numită după numele 
regelui Nabucodonosor II și le cere să coloreze imaginea cu profetul Daniel.

Bibliografie:
1.       ***Trăirea învățăturii de credință. Activități didactice pentru ora de religie creștin ortodoxă - clasa a IV-a, ed. Partoș, Timișoara, 2013.
2.       Alexa, Cristian, Bîzoi, Marius, Ciuca, Sorina, Ionita, Dragos, Sova, Mirela, Religie. Cultul Ortodox. Manual pentru clasa a V-a, Akademos Art, București, 2017.
3.       Benga, Cristina, Ciachir, Aurora, Ghițiu, Mihaela, Niculae, Ioana, Religie. Cultul Ortodox. Manual pentru clasa a V-a, Corint, București, 2017.
4.       Șebu, Preot prof. univ. dr. Sebastian, Opriș, Prof. Monica, Opriș, Prof. Dorin, Metodica predării Religiei, ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2000.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu